Ski til freestyle

Den vanligste skitypen som brukes til freestyle eller jibbing, er twin-tip ski. Dette er ski med tupp både foran og bak, slik at man kan kjøre like lett baklengs som forlengs. Det finnes mange typer twin-tip ski. Denne skitypen ble opprinnelig laget for jibbing, men i dag kan twin-tip brukes til alle typer skikjøring. Bindingen er som regel plassert midt på skien, slik at det er like langt til tuppen enten man kjører forlengs eller baklengs. Dette gir også bedre stabilitet under hopp og saltoer, ettersom skiene er like tunge både foran og bak.

Tre hovedtyper

Twin-tip ski deles inn i tre hovedkategorier, som kalles pudderski, all-mountain og park. Pudderskiene er brede og har ekstra høy bue bak, slik at man kan uten problemer kan lande baklengs i dyp løssnø. Verdens første pudderski ble designet av Shane McConkey, og het Volant Spatula.
All-Mountain er en ski i vanlig bredde, som egner seg både i preparerte løyper og i løssnø.
Parkski er laget for jibbing og hopp. De er relativt symmetriske, slik at det blir enklere å kjøre baklengs. Parkskiene har også forsterkede kanter, slik at de blir mindre slitt av å skli på gelender.

Velg rett ski

Det er ingen faste regler for hvilken ski du bør velge. Dette er et individuelt valg. Men det gjelder å finne en ski som er passe lang, og som er tilpasset formålet. Her er noen enkle tips som kan gjøre skivalget lettere:

Lengde – Lange ski passer til store hopp, korte ski passer til små hopp.
Bredde – Bredere ski egner seg til løssnøkjøring, mens parkski kan være litt smalere. Hovedregelen er at smale ski passer til hardpakket snø (for eksempel i et alpinanlegg), mens brede ski passer til løssnø. Velger du et par med middels bredde, har de et bredere bruksområde.
Spenn – Ulike skityper har ulikt spenn, og oppfører seg forskjellig på ulike elementer. Snakk med butikkansatte eller med andre utøvere.
Vekt – vekten avgjøres av skiens lengde, bredde og binding. Tunge ski egner seg til store elementer, lettere ski passer til mindre elementer.
Start med en lett ski til nybegynnere.

Hvilken ski passer meg?

Allroundski er omtrent 100 mm brede på midten. Disse skiene passer til å kjøre svinger på fast underlag. De er veldig allsidige, selv om de er litt slappere på preparert underlag enn parkskiene. Hvis du vil kjøre off-piste i puddersnø, bør du velge enda bredere ski, for eksempel 110 mm. Disse er lettkjørte i dyp snø, men ikke like bra på hard snø. For den aller dypeste puddersnøen, bør du velge ski med 130 mm bredde. Disse skiene egner seg derimot bare i puddersnø. De kan ikke brukes til stort annet.

Andre ting å tenke på

Ski er ikke alt. Du trenger også skistøvler og bindinger. Skistøvlene må ha rett størrelse og være behagelige, for du skal sikkert bruke dem i mange timer. Jibbestøvler trenger støtdemping i hælen, ettersom det kan bli noen harde landinger. Velg gjerne støvler med 2 eller 3 spenner og lav vekt. Dette gir bedre bevegelighet, og det er viktig når du skal gjøre triks. Hvis du skal hoppe og gjøre triks, trenger du en mykere støvel enn til freeride og racing.

Bindingene blir vanligvis plassert midt på skiene på parkski. Det er vanlig å montere bindingene 1 cm foran midten. Dette gir en litt lengre bakski og ekstra god stabilitet.

Husk sikkerhetsutstyr, for det er mange muligheter til å slå seg når du jibber. Som nybegynner må du regne med å falle en del. Hjelm er et absolutt must, og du kan også vurdere andre former for beskyttelse i starten.

Privacy Policy