Freestyle i VM og OL

Freestyle dukket opp på OL-programmet i 1992, da det ble konkurrert i kulekjøring for menn og kvinner. Freestyle hadde allerede vært oppvisningsgren i 1988, da det ble konkurrert i både kulekjøring, hopp og ballett. Hopp og ballett fikk være oppvisningsgrener også i 1992. Skiballett er ikke en olympisk gren, og er heller ikke med i andre freestylemesterskap.

Olympiske freestyleøvelser pr. 2014

I dag konkurreres det innen kulekjøring, halfpipe, slopestyle, hopp og skicross både for kvinner og menn. USA og Canada har dominert medaljestatistikken innen disse øvelsene, men Norge har også samlet med seg en del medaljer. Fra 1992 til og med 2014 har norske utøvere sikret seg 2 gull, 2 sølv og 4 bronsemedaljer, fordelt på de ulike freestyleøvelsene.

VM i freestyle

VM i freestyle ble arrangert for første gang i 1986. Mesterskapet har blitt arrangert annethvert år, med unntak av årene 1988 og 1989. Da ble det arrangert VM to år på rad, i forbindelse med at VM skulle flyttes fra partallsår til oddetallsår for å unngå OL-sesongene. Øvelsene som inngår i mesterskapet er kulekjøring, hopp og skicross. Fra og med 2015 har VM i freestyle blitt arrangert sammen med VM i snøbrett, hvilket har gjort arrangementet større.

Norge arrangerte VM i freestyle i 2013, og da ble konkurransene avholdt på Voss og i Tryvann vinterpark i Oslo. USA er hittil det eneste landet som har arrangert mesterskapet tre ganger (Lake Placid i 1991, og Deer Valley i 2003 og 2011). USA skal også arrangere mesterskapet i 2019, da i Park City. Frankrike, Canada, Japan og Østerrike har arrangert mesterskapet to ganger hver. I 2017 var Spania vertsland, og konkurransene ble avholdt i La Molina og Barcelona.

VM 2017

VM i freestyle og snøbrett i 2017 ble arrangert fra 7. til 19. mars. Arrangørstedet var Sierra Nevada. Årets nye øvelse var snøbrettcross for lag, og Norge sikret seg flere medaljer. I snøbrett Big Air for menn tok Norge både gull og bronse, ved Ståle Sandbech og Marcus Kleveland, mens Silje Norendal tok bronsemedalje i Big Air for kvinner. I freestyle var det 12 norske deltakere, seks i slopestyle, to i skicross og fire i kulekjøring. Det ble ingen norske medaljer i kulekjøring, men Hedvig Wessel kom på en hederlig femteplass i finalen, mens Vinjar Slåtten og Tevje Lie Andersen kom på sjuende og syttendeplass. De norske deltakere deltok også i parallellslalåm, hvor Hedvig Wessel ble beste norske utøver, på tolvteplass.

Av de norske utøverne i slopestyle, var det bare Fridtjof Tischendorf som kom til finalen, men Hanne Eilertsen var én plass bak finalen. Tischendorf endte på femtendeplass i finalen.

X-Games

X-Games arrangeres av den amerikanske sportskanalen ESPN. Konkurransen avholdes årlig, og det deles inn i sommerkonkurranser og vinterkonkurranser. X-Games omfatter mange typer av ekstremsport, inkludert ulike grener av skisport. Slopestyle har blitt en av de mest populære grenene både innen snøbrett og skikjøring. X-Games har også vært arrangert i Norge, og mange norske utøvere har sikret seg medaljer og gode plasseringer i denne konkurransen. Det er først og fremst under vinterutgavene av X-Games at norske utøvere gjør det bra.

Privacy Policy